Toegang voor artsen – wetenschappelijk onderzoek

Op deze subpagina kan u info vinden over lopende wetenschappelijke onderzoeken die voor uzelf of voor uw patiĂ«nten interessant zouden kunnen zijn, of waarmee u onze collega’s kan helpen en steunen.
Wilt u zelf een lopende studie bekendmaken via deze pagina, graag uw mail aan kringhaaz@gmail.com.  Het kringbestuur zal de inhoud evalueren en bespreken of deze studie toegevoegd kan worden.

Beste huisarts,

Wij zijn drie huisartsen-in-opleiding en in het kader van deze vervolgopleiding doen wij onderzoek naar de samenwerking tussen de eerstelijnspsycholoog en de huisarts. De eerstelijnspsycholoog is een relatief recent begrip binnen het zorglandschap. En wij zijn vooral benieuwd naar hoe jullie de samenwerking met deze nieuwe partner nu ervaren, wat jullie goed vinden, wat er beter kan en wat de succesfactoren en drempels binnen deze samenwerking zijn.

Wij interviewden reeds 9 van uw collega’s en 9 eerstelijnspsychologen en aan de hand van hun antwoorden stelden wij twee enquĂȘtes op, Ă©Ă©n voor elke beroepsgroep. Wij zouden u dan ook vriendelijk willen vragen om 10 minuutjes van uw tijd uit te rekken om deze vragenlijst in te vullen! U zou er ons en de wetenschap een enorm plezier mee doen!

Deelname gebeurt via deze link: https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_cUuHrRdaTCO8j42

Deze studie werd vooraf goedgekeurd door een onafhankelijke Commissie voor Medische Ethiek verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Gent en de Universiteit Gent (BC-11315 + BC-11317 + BC-11318).

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Olivier Desmet, Jolien Van Thorre en Liese Vander Stichele
Promotor prof. dr. Stefan Heytens, co-promoter dr. Joke Pauwelyn

Hierbij een vraag voor deelname aan een thesis voor de manama huisartsgeneeskunde. Wij voeren een onderzoek naar het verbeteren van het attest voor slagen en verwondingen in de huisartspraktijk. Hiervoor vragen wij aan alle huisartsen of HAIO’s die momenteel in een huisartsenkring in Vlaanderen of Brussel aangesloten zijn om een vragenlijst in te vullen i.v.m. jullie mening over het attest van slagen en verwondingen opgesteld door Domus Medica en om anoniem attesten voor slagen en verwondingen die jullie zelf hebben ingevuld door te sturen via Qualtrics.

Het onderzoek is volledig anoniem en werd goedgekeurd door EC Onderzoek UZ/KU Leuven (MP021453).

 

In bijlage vindt u de informatiebrief met alle informatie omtrent deelname aan de studie. De enquĂȘte vindt u hier.

Het is mogelijk om aan de studie deel te nemen tot en met 19 maart 2023.

Alvast bedankt om dit verder te bekijken.

 

Vriendelijke groeten,

Femke Vanderwaeren

 

Fysieke activiteit/Bewegen op verwijzing vragenlijst

Weinig lichaamsbeweging is een belangrijke risicofactor voor diverse ziekten en is verantwoordelijk voor meer dan 5% van de last van chronische ziekten. De huisarts kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van lichaamsbeweging. Daarom ontwikkelden Sciensano deze vragenlijst over fysieke activiteit/bewegen op verwijzing*, die peilt naar uw ervaring en opinie als huisarts over dit onderwerp:
https://surveys.sciensano.be/index.php/322241?lang=nl

Laat sciensano jouw ervaring en mening weten over beweging in jouw praktijk. https://surveys.sciensano.be/index.php/322241?lang=nl